HTML

mézescsupor

Friss topikok

  • ef: Ha soha életemben nem kapnék ennél szebbet, életemet akkor is nyugodt elégedettséggel tölthetném. ... (2011.08.04. 23:59) Mozdulat I.
  • ef: Vártam, de csak nem múlik el a múlt, köd előttem a réges-régi út, a fogaim közt réges-régi szó, né... (2011.08.04. 00:15) T
  • törökági: Ezen a hiperkarma koncerten én is ott voltam. :) lassan 4 éve. :) (2011.01.05. 09:09) cicás
  • splendiddresses: splendiddresses splendiddresses (2010.08.01. 14:37) Boldog születésnapot! (I.)
  • americancolors: americancolors americancolors (2010.07.31. 23:13) Háborog III. (Kinder)

Címkék

"Yes We Can!"

2008.11.10. 04:24 c{o}ffee

Van bajom az írással. Most épp az, hogy úgy írnék, csak nem tudom pontosan, hogy miről is. Valójában lehet, hogy éppenséggel az sem igaz, hogy úgy írnék. A legelején azt mondtam, hogy ez a blogolósdi azért lesz jó, mert így kénytelen leszek sokat írni. Hovatovább, rohadtul igazam volt a legelején! Most nem írnék, ha nem lenne hova. Akkor sem, ha nem olvasna senki. Sőt, ha például tegnap bejegyeztem volna, akkor most tovább pókereznék sem csinálnék az égvilágon semmit. Hogy kerekítsek ebből valamit: az lenne a fontos Kedves olvasóim, hogy motiváljuk magunkat. Nem csak úgy néha-néha, mert az a helyzet, hogy ezzel kapcsolatban mindig komolyan résen kell lennünk. Mindig kell lennie valaminek, ami felé haladunk, amiért harcolunk, amiért többnek kell lennünk önmagunknál. Amiért egyszer csak képesek leszünk magunk fölé helyezkedni.

Nézem ezt az országot – amúgy tökéletesen elkeserítő -, és mostanában néha sandítok távoli Amerikára is. Azt mondja ez az Obama: „Látjátok, képesek vagyunk változni, nincs ember, aki nekem most azt merné mondani, hogy ez nem igaz!” Említi többek között – egyébként ezen a ponton egészen meghatóan - Ann Nixon Cooper-t is. Cooper asszony a választások utolsó estéjén Atlantában szavazott, mellesleg 106 éves. Szabad emberként született, de apukája még tudta, milyen rabszolgaként dolgozni. Húsz évesen, fekete nőként két dolog miatt sem szavazhatott… Egy sűrű századdal később szabadon dönthetett egy olyan Elnök mellett, aki fekete.

Hát merje bárki mondani, hogy nincs igaza!

Máskülönben olvastam kollegánál, hogy persze ezután, minimum vizet kéne fakasztania sziklából, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Hát lehet, nem tudom. Mondjuk, nekem nincsenek is különösebb elvárásaim innen nagyon messziről, de látom, hogy képes előállni egészen abszurd dolgokkal. Például, hogy figyeljünk most már bolygónk értékeire? Meg hogy őssejtkutatás? És egyébként elképzelhető, hogy az agyonimádott fegyverkezésre vonatkozó törvények sem tarthatóak tovább? Nem értem, nem értem mit képzel ez a fazon.

Igen, szóval Az Egyesült Államok, történtek szép dolgok, milliárdok kapaszkodnak ebbe, merítenek ebből, de ezen a félreeső helyen valahogy nem látom, hogy rend lenne a fejekben. Nem látom, hogy mi felé haladunk, és nem látom, hogy hogyan leszünk többek ennél. Ennél sokkal-sokkal rosszabb, hogy ezt most magamon érzem leginkább. Mintha megrekedtem volna (az országgal együtt). Rendet kéne rakni, összpontosítani, elindulni, változni, továbbjutni. Nem nagyon megy.

Tessék, ilyen mikor nem is tudom pontosan, hogy miről akarok írni. Azért érnek ám ingerek! Volt is itt egy egész gazdag médiatéma, Kepes Andrással meg persze Tarantinoval, de majd akkor ezt legközelebb. Obama beleszólt (nem baj, így legalább megvan az ironikus cím is). Értsétek, mit mond (én is ezt próbálom).


9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://straubbazsi-archiv.blog.hu/api/trackback/id/tr966315534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pankalin 2008.11.10. 08:42:02

egy gyorsrövid még indulás előtt :), ha már filmekről, meg "yeswecan", meg amerikai mentalitás: a Mission Impossibe első részében van egy olyan jelenet, ahol Tom Cruise (de régen volt, h néven neveztem.. dehát tudod te, nem akarok direkt támadási felületet biztosítani ;) és a mellette ülő színesbőrű amerikai között a következő párbeszédet halljuk: -Szerinted ezt meg lehet csinálni? -Nem!.. De mi megcsináljuk! lehet mindenféle rosszat mondani róluk persze-persze, de előbb magunk előtt sem ártana söprögetni én nekikezdek ennek a (számomra) húzós hétnek (összeszorított fogakkal) és azt mondom: "Yes, I can" :) észrevétel: a mi felé haladunk az elegánsabban hangzik :P fekete-fehér, keret nélküli képek blogoson tényleg naon jók ;)

zs 2008.11.10. 14:48:31

na, erre itt egy komment:) tessék.

szántai 2008.11.10. 16:41:49

mindenkitől bocsi akit sért v vmi, egy észrevételem van ezzel az obamás dologgal kapcsolatban. azért ide írok, mert kíváncsi vagyok több ember véleményére is. szóval napjaink nagy nagy démona a rasszizmus. mindenhonnan ez jön, hol alaptalanul feszültséget teremtve, hol megalapozottan. szóval ez az egész pont most miért nem jut eszébe senkinek? hiszen ha egy fekete ember csak azért szavazott a barackra, mert ő is az, akkor most mi van? bőrszín alapján dönteni mi, ha nem rasszizmus? bocs h ha ezt nem ide kellett volna:) amúgy nincs semmi bajom a sráccal, ő az első amerikai elnök akit egy gyümölcs magyar nevéről neveztek el;)

pez 2008.11.10. 17:03:58

Nagyon jó írás, vártam már, hogy folytatod az Obamás gondolatot. Amit már régebb óta várok (azóta, hogy nap képe lett), az a második kép, gyönyörű szerintem. Sőt az első is nagyon elnyerte a tetszésemet... :)

Bazsi 2008.11.10. 17:15:23

Az enyém: A rasszizmus ugye az emberek fajtái alapján hierarchiát állít fel. Nem tudom, az hogy a négerek szimpatizálnak Obamával, vagyis pozitívan irányba megkülönböztetnek, rasszizmus-e. (Az? válaszolhatna valaki.) Amúgy sztem mindenkinek eszébe jut :). Hasamra csapva azt tudnám írni, hogy ha ez most egy olyan rasszizmus, ami egy kisebbséget rangsorol előre (mert nyilván feketék szavazata nem lett volna korántsem elég), akkor legyen az, de ez nem ront a fényén vagy vesz el a jelentőségéből - legalábbis számomra.

panni 2008.11.10. 18:30:48

Nem rasszizmus. Sztereotípia. Nincs ember a Földön, aki tapasztalataitól függetlenül tudna gondolkodni. (Azért talán mégis, de inkább Tibetben, mint az USA-ban.) Több száz évig tartó elnyomás és gettókban nyomorgó négerek jelentenek valamit... De nem is ez a lényeg. McCain a fehéreknek sem kellett.

picur 67 2008.11.11. 08:31:02

Egyet értek Pannival, nekem is ez jutott eszembe. Én csak sok erőt, és sikert kívánok Obamának, hogy véghez tudja vinni amit akar. Bár egyszer mi magyarak is felnőnénk ehhez a gondolkodáshoz.

Lyliane 2008.11.12. 19:01:58

" I'm asking you to believe. Not just in my ability to bring about real change in Washington... I am asking you to believe in yours." >>Barack Obama

Lyliane 2008.11.12. 19:02:49

(Nocsak, a vége lemaradt...) Hát ezért kacsintgatsz Te arrafelé....
süti beállítások módosítása