HTML

mézescsupor

Friss topikok

  • ef: Ha soha életemben nem kapnék ennél szebbet, életemet akkor is nyugodt elégedettséggel tölthetném. ... (2011.08.04. 23:59) Mozdulat I.
  • ef: Vártam, de csak nem múlik el a múlt, köd előttem a réges-régi út, a fogaim közt réges-régi szó, né... (2011.08.04. 00:15) T
  • törökági: Ezen a hiperkarma koncerten én is ott voltam. :) lassan 4 éve. :) (2011.01.05. 09:09) cicás
  • splendiddresses: splendiddresses splendiddresses (2010.08.01. 14:37) Boldog születésnapot! (I.)
  • americancolors: americancolors americancolors (2010.07.31. 23:13) Háborog III. (Kinder)

Címkék

Ajándék IV.

2008.12.31. 04:27 c{o}ffee

Egy magyar népmese nyomán:

Van ám okom mesélni kedveseim! Igaz, hogy mi az, azt most ugyan még nem árulom el. Mert mondja el nektek aztat is inkább a mese!

Gyermekeim,
egyszer volt, hol nem volt – tudjátok ti -, hetedhét országon, folyón és óceánon, mindenféle sűrű sötét erdőn is túl egy királyság. Királyságnak ura, gyakran járt el álruhás maskarában kívül-belül csillagó palotájából, hogy megnézze közelebbről, hogyan is él népének apraja és nagyja. Egy nap aztán, egészen meg kellett rökönyödnie a királynak. Egy bíró házának falán, táblán olvasta: „Itt él a község bírája, akinek semmi gondja sincsen!”. „Ej, az ebadta! Na, ha ilyen büszke erre, hogy hirdetnie köll, majd adok én neki egy kis gondot!” – így morgott magában visszaindulásában.

Az udvarba érve látja, éppen lomtalanítanak a cselédek, odaszól hát az egyiknek: „Hé te lány! Add csak ide azt a törött kőkorsót nekem!” A korsó tényleg törött volt, nagy lyuk tátong az egyik oldalán. Leckét akart adni a király, elküldette egy üzenettel a gondnélküli bírának. Arra kérte, foltozza be néki azt a korsót, különben a fejét levéteti neki! Nézi hát a bíró a levelet és a törött korsót, és hirtelen nagy gondjában úgy érezte, mintha már nem is ülne feje a nyakán néki.

De figyeljetek csak! Volt ám ennek a bírának egy okos lánya. Szép szál teremtés, sudár lányka, épphogy csak felnőttnek hívható. Látja ez a lány apjának halálos csüggedését. Kérdi is tőle:
- Mi baja önnek kend uram? Csak nem lehet ekkora a gondja!
- Ó, dehogyisnem édeslányom! Nézd mit kér egyetlen királyunk. Mi lesz most velünk?
- Ugyan apó! Ezért ne tessen ennyire búslakodni! Küldesse csak vissza a királynak, mondassa meg, hogy fordítassa ki azt a korsót, aztán akkor majd befoltozzuk mi! Mert minden ruhának is a visszájára rakjuk a foltot!
Jóvan! Hát igaza van ennek a lánynak. Jól mondja! Tette is a bíró, amit javasoltak.

De a bölcs király, nem hagyta ennyiben. Most egy malomkövet küldetett le, hogy akkor azt meg nyúzza meg a bíró. Látja ezt a szerencsétlen, és megint nagy bánatban, gondban érezte a fejét. Ott termett az okos lány újra:
- Ej, mi baj van már megint aranyapám?
- Mindegy az lányom, úgy se tudol már rajtam te sem segíteni!
- Ugyan már! Tudja ön, hogy még semmise fogott ki mi kettőnkön! Mindegy milyen évet írunk, nekünk még nagy bajunk nem esett soha! Mondja csak, hátha mégis tudok!
- Azt akarja a felséges király, nyúzzam meg ezt a malomkövet. Hogy lehetne megnyúzni egy malomkövet édeslányom? Biztos, hogy ebből már nincsen hová!
- Ejnye apám, ezen is képes így elkeseredni! Csak küldje vissza megint, hogy elébb talán engedtesse le a vériről a malomkövet, nincs állat se, amit úgy nyúznánk, hogy előtte ne vágnánk el a torkát neki!

Ezzel megelégelte a király, üzent a bíróért, jelenjen meg nála. A bíró vidáman utazott a palotába jutalomra számítva, annak nagyját méricskélte magában. De csak egyből azt kérdezték tőle, honnan is voltak ezek az ötletek? Elmondta ő, van neki egy tizennyolc éves lánya, az segített neki.
- Jól van akkor, mondd meg a lányodnak te bíró, hogy jöjjön el hozzám, de ne lóháton, ne is kocsin, ne is gyalog; ne is az úton, ne is az útszélén; se ruhában, se meztelenül; ajándékot hozzon is meg ne is! Különben, a fejed a kosaramba végzi!

Jól hallotta a bíró, hogy mit parancsolnak neki, de mégis alig hitt a fülének. Haza a sok gondtól egészen ferde háttal érkezett. Csípőre tett kézzel várja a lánya:
- Ne csinálja ezt édesapám! Mit mondott a király?
- Jaj lányom! Ennyi mindent már tényleg nem lehet, ennyi mindent sehogy se, nem létezik megcsinálni…
- Na, legalább mondja már!
- Azt üzeni neked a király, menj el hozzá, de ne legyen rajtad ruha, aztán meztelen se legyél. Ne kocsival, ne is lóháton, ne is gyalog. Úton se, útszélen se. Ajándékot vigyél is, meg ne is! Jajj fejemre leányom!
- Ennyi az egész? Ne féltse a fejét öregapám! Helyén marad az.

Levetkőzött a lány, csak egy hálót húzott magára. Hozott egy bakkecskét, félig rátérdelt. A bakkecske az úton, fél lába az út szélén, így indult a királyhoz. De pironkodott ám mindenki, úton és útfélen is! Egy pillanatra még a király is elszégyellte magát, mikor elé álltak, úgy ruhában is, meg nem is. Azt mondja a sudár lány: „Felséges királyom! Se nem vagyok meztelen, se nem vagyok ruhában! Úton se jöttem, az út szélén se! Lóval se, kocsival se, gyalog se! És itt az ajándékom!” Kinyitotta a ládát, amit magával hozott. Fehér galambok repültek fel belőle, körbeszállták a király fogadótermét, minden ott lévő szemét megkápráztatva, aztán eltűntek odakint.
- Jó uram! Hoztam is ajándékot, meg nem is.

Bólintott erre a király, és megjutalmazta a bíró okos lányát. Így vót, tán mese is vót.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://straubbazsi-archiv.blog.hu/api/trackback/id/tr956315523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Picur67 2008.12.31. 10:55:31

Igen tanulságos mese volt ismét. Nagyon boldog új évet kívánok!!!!

pez 2008.12.31. 15:30:08

Tetszett a meséd :) ...de mi történt aztán? Állt a király előtt, ruhában, és meztelenül, és ő csak bólintott? És legalább boldogan éltek, amíg...? Folytatás! :) (érdekel a hálóruhás lány :) )

Bianka 2008.12.31. 21:42:18

jó a mese!!:D www.nellih2obianka.blogol.hu www.aknaib03.blogol.hu

mv 2008.12.31. 22:05:31

Pez! Kapott egy vékony, feszestestű fiút, aki úgy tudott ölelni, mint... , de lehet, hogy "leszbi" volt! /Lsd.! napi video/ Koppenhágánál a kompra várva egy int. kávézóból.- Boldog új évet mindenkinek!

mv 2008.12.31. 23:43:03

Inkább lennék a bíró okos lánya /hálóval vagy anélkül/, csak jönne már a komp! Bazsi bezzeg bulizik. Hol köszöntöm az új évet? /Bocs, de piszok jó kedvem van! Itt tilos amúgy a mértéktelen alkoholfogyasztás. De van "rejtett" vörös borunk! Egészségetekre!

mv 2009.01.01. 01:42:46

Kícsiml! lEGYÉL BOLDOG, MINDEN JÓT KÍVÁNOOK mÉG MINDIG KOPPENHÁGÁBÓL!

Dorka 2009.01.01. 13:30:58

:):):) tetszik. BÚÉK:)

mv 2009.01.01. 17:10:34

Mi van? Még mindig alszol? Üdv. Stockholból/a Társ is!/Minden jót nektek!

Bazsi 2009.01.01. 21:53:34

Picur: Tanulságos új évet. pez: Természetesen a fiatal herceg azonnal beleszeretett a hálós lányba ;) Bianka: Annyian nem olvasnak, hogy nálam megérje reklámozni ;) Dorka: ;-) mv: Kedvenc külföldi olvasóm :). Örülök, hogy végül megjött a komp, és a jókedvnek is. Nektek is minden jót!

About a girl 2009.01.03. 01:57:55

Bazsi, kreatív vagy! :) Jókor jött a mese, épp' itt a lefekvés ideje (Sajnálatos módon mostanában éjjel 2-kor jön el nálam...:P) Bianka nálam is reklámozott már, kitartó! :)

Bazsi 2009.01.03. 05:03:30

Aagirl: Hát kössz! :) (Én most fekszem ágyba, de még olvasok;))

About a girl 2009.01.03. 11:23:12

Hm...szintén megfordítod a nappalt és az éjszakát :P
süti beállítások módosítása